SPF:s kliniska riktlinjer
Nedan följer Svensk Psykiatrisk Förenings riktlinjer för en rad stora och viktiga sjukdomsgrupper inom psykiatrin som utarbetats av utvalda arbetsgrupper på uppdrag av och i samarbete med SPF styrelse. Flera av våra riktlinjer finns som bok och går då att beställa hos Gothia Fortbildning. Tillgängliga bokserien på hemsidan finns här. För enskilda riktlinjer se nedan. Några finns även tillgängliga i elektronisk version och kan laddas ner nedan. Det är dock inte tillåtet att skriva ut dem så länge de är beställningsvara på bokförlaget.
Ansvarig för SPF kliniska riktlinjer är Dan Gothefors, som är adjungerad i SPF styrelse. Han kan kontaktas på dan.gothefors (at) regionsormland.
Utöver SPF:s kliniska riktlinjer vill vi även rekommendera:
- European Psychiatric Associations (EPA) riktlinjer.
- Nationella riktlinjer inom psykiatri som går att återfinna på Socialstyrelsens hemsida
- Nationella Vård- och Insatsprogram som utvecklats i samarbete mellan sveriges kommuner och regioner (SKR).
- Svensk Förening för Barn- och Ungdomspsykiatri (SFBUP) riktlinjer.
- Slutligen finns även en rad regionala riktlinjer, men för dem hänvisas till respektive regions källor. t.ex. Psykiatristöd (Stockholms läns landsting), viss.nu (primärvårdsprogram psykiatri).
Pågående riktlinjearbeten, uppdaterat september 2024:
- Bipolärt syndrom. En omarbetning av en tidigare riktlinje pågår under huvudförfattare Katrin Skogberg Wirén. Publicering sannolikt i elektroniskt format, förhoppningsvis under första halvåret 2025.
- Diagnostik. Dr Mats Adler har åtagit sig huvudförfattarskap. Arbetet i tidigt skede, oklar tidsplan för publicering.
- Äldrepsykiatri, omarbetning av en tidigare riktlinje. Äldrepsykiatrisk förening med huvudredaktör Mikael Ludvigsson som arbetsledare har åtagit sig att omarbeta och utvidga den tidigare riktlinjen. Oklar tidsplan för publicering.
- ECT, omarbetning av tidigare riktlinje. Pia Nordanskog och Axel Nordenskjöld har åtagit sig huvudförfattarskap. Arbetet i mycket tidigt skede, ingen plan för publicering är formulerad. En utvidgning av innehållet utöver ECT blir aktuellt, i första hand rTMS.